Wie is SolarEdge

SolarEdge is opgericht in 2006 met de gedachte om de manier van het opwekken van energie via photovoltaic te verbeteren In 2009 werden de eerste producten via massaproductie op de markt gezet. De mensen achter SolarEdge hadden als doel om het maximale rendement uit een solar oplossing te halen. We willen allemaal meehelpen aan een verbetering van het klimaat zodat er in de toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen ook nog een leefbaar klimaat bestaat.

Wat is de basis van een Solar oplossing?

Als we kijken naar hoe een solar oplossing is opgebouwd dan bestaat deze uit strings waarop zonnepalen in serie geschakeld worden. Ieder zonnepaneel binnen een string levert spanning op welke deze op de string zet. Deze spanning wordt geleverd doordat er licht op de zonnecellen valt. De geleverde spanning die door de zonnepanelen wordt geleverd is gelijkspanning (DC). Ons lichtnet echter maakt gebruik van wisselspanning (AC). Het omzetten van DC naar AC vindt onder andere plaats door de inverter, hiernaast zorgt deze er ook voor dat de opgewekte energie op een veilige manier teruggeplaatst kan worden op het lichtnet.

Voordat SolarEdge op de markt kwam waren er twee type inverters op de markt. Een Inverter binnen in huis geplaatst waarop alle zonnepanelen gekoppeld werden. Of microinverters waarbij er een achter ieder paneel geplaatst wordt. Een van de nadelen van microinverter is dat er wisselspanning (AC) op het dak bevindt in plaats van gelijkspanning (DC). Een ander nadeel is dat er relatief veel elektronische componenten in een microinverter aanwezig zijn, meer componenten betekend ook mogelijk meer storingen en defecten.

Wat is nu het verschil met SolarEdge?

De mannen achter SolarEdge hebben ervoor gekozen om niet een inverter achter het paneel te plaatsen, maar een optimizer.

Wat doet een optimizer precies?

De naam zegt het al, dit component optimaliseert de werking van een zonnepaneel zo dat de rest van den string geen last heeft van het niet goed presteren van het paneel waar de optimizer onderdeel van uitmaakt. Zo zal een string met panelen ten alle tijden zo optimaal mogelijk presteren en dus optimaal rendement opleveren.

Wat is het nadeel van een standaard Solar oplossing?

Er zijn meerdere zaken die de opbrengst van een solar oplossing kunnen beïnvloeden.

- schaduw val, door objecten, gebouwen, bomen etc.

- Temperatuur, warmte zorgt ervoor dat een paneel minder presteert.

- Tolerantie, niet ieder paneel levert af fabriek hetzelfde vermogen.

- Vervuiling, denk algen etc.

- Transportschade, tijdens transport kunnen er haarscheurtjes ontstaan in de cellen.

- Veroudering en ongelijke veroudering, de prestaties van cellen neemt af naargelang de leeftijd.

Wat is nu het voordeel van een solar oplossing waar SolarEdge gebruikt wordt?

- Alle SolarEdge oplossingen zijn Cloud Connected en worden hierdoor centraal gemanaged en gemonitord.

- Als er een zonnepaneel defect raakt zal de optimizer op het paneel het paneel omzeilen. Hierdoor blijft de oplossing gewoon doorwerken en dus blijven zorgen voor opwekking.

- Door de optimizer is het zeer simpel te bepalen welk paneel zorgt voor een probleem. Bij een installatie zonder optimizer zal een installateur middels fysiek meten uit dienen te sluiten waar het probleem zich bevindt.

- All invloeden welke voor ongelijke spanning zorgen in de string worden  gecompenseerd/geoptimaliseerd door de optimizer. (schaduw, tolerantie, vervuiling etc.)

- Meer rendement uit dezelfde opstelling dan met een standaard inverter opstelling.

De meest gehoorde opmerking is. Waarom zou ik extra investeren? Het probleem is dat men in het algemeen alleen kijkt naar de initiële investering en niet naar het totale financiële plaatje (TCO= Total Cost of Ownership). Een solar oplossing gebaseerd op SolarEdge zal gedurende de looptijd meer redement opleveren, dus meer geld verdienen. Een ander voordeel is dat de inverters van SolarEdge standaard zijn voorzien van 12 jaar fabrieksgarantie, de meeste andere merken maar 5 jaar. Om de andere merken ook op het garantie niveau te krijgen net als SolarEdge is een additionele investering noodzakelijk. De optimizer van SolarEdge is voorzien van 25 jaar fabrieksgarantie, dus de levensduur van een zonnepaneel. Indien we dus rekenen houden met alle kosten en opbrengsten van een solar oplossing zal men inzien dat het investeren in een solar oplossing op basis van SolarEdge een juiste keuze is. Om die reden baseren wij onze oplossingen dan ook alleen op SolarEdge.

 

Sluit Menu