Infrarood de ondergewaardeerde verwarming in De Nederlandse markt.

 

We zien op dit moment meer en meer dat huizen of van het gas af gaan en dat nieuwbouw steeds vaker niet wordt voorzien van een gasaansluiting. De achterliggende gedachte hiervan is dat er verwacht wordt over een aantal tientallen jaren onze gasvoorraad grotendeels op zal zijn. Dit betekend dus er gezocht wordt naar alternatieven voor de huidige inzet van Gas als energiebron. Waar gebruiken we in het algemeen Gas voor binnen een woning? Sommige mensen koken nog op gas en zweren daarbij, echter zien we de laatste decennia een grotere opmars van elektrisch koken. Voor het verwarmen van ons warme tapwater wordt gas ingezet. De grootste verbruiker van ons totale gasverbruik is echter het verwarmen van onze woning. Ongeveer 70 tot 80% van ons totale gasverbruik wordt verbruikt voor verwarmen. Dit was 20 jaar geleden minder een probleem dan nu, toen lag de prijs voor een m3 gas aanzienlijk lager dan de prijs nu en de verwachting is dat deze prijs alleen maar hoger zal worden.

Alternatieven voor verwarmen op basis van Gas:

Wat is nou een goed alternatief voor Gas als verwarmingsbron? In de markt zien we een opmars van warmtepompen, vaak gestimuleerd door subsidies, maar is dit wel een juiste keuze? Wij denken van niet. Wij denken dat Infrarood voor het verwarmen een veel betere en zinvollere keuze is. In deze post zullen we onder andere door middel van een berekening laten zien waarom.

Centraal of decentraal verwarmen:

Traditioneel sturen we onze centrale verwarming vanuit een centraal punt, meestal de woonkamer. Hier verblijven we over het algemeen het meest gedurende de dag en van daaruit regelen we dan ook de vraag naar warmte. Dit heeft een aantal nadelen, ruimtes waar we niet verblijven worden onnodig verwarmd. Denk aan een badkamer, studeerkamer en of slaapkamers van de kinderen. Andersom komt het ook voor dat we warmte wensen in de studeerkamer, maar niet in de woonkamer. Om echter warmte in de studeerkamer te verkrijgen dient de woonkamer verwarmt te worden, daar hangt de thermostaat. De oplossing hiervoor is dus decentraal in plaats van centraal verwarmen. Om dit probleem op te lossen is de toepassing van Infrarood een perfecte oplossing. Ieder infrarood verwarmingspaneel of een combinatie van meerdere panelen kunnen namelijk voorzien worden van hun eigen besturing. Op deze manier is zone sturing mogelijk. Zone sturing levert in veel gevallen direct al een besparing op met betrekking tot de stookkosten.

Infrarood op een juiste manier inzetten:

Op het internet zijn er gemengde ervaringen met de inzet van infrarood als hoofdverwarming. Het is bij het bepalen van welk paneel en vooral hoeveel vermogen er nodig is om een aantal zaken in acht te houden. Wat is er allemaal van invloed op een juiste berekening

  • Aan hoeveel buitenmuren grenst een ruimte
  • Hoeveel ramen bevinden zich in de ruimte.
  • Grenst of het plafond of de vloer aan de buitenlucht.
  • Wat is het energielabel van de woning.
  • Uit welk materiaal bestaan de muren.

Dit zijn eigenlijk de standaardvariabelen waarbij rekening gehouden dient te worden bij het op een juiste wijze berekenen van iedere verwarmingsoplossing.

Ook is het belangrijk om de juiste plaats in een ruimte te bepalen, radiatoren van een CV plaatsen we ook niet in het midden van een kamer, maar tegen een buitenmuur, vaak onder een raam. Indien deze spelregels in acht worden genomen, dan zal IR gunstiger in gebruik zijn.

Besparing realiseren met Infrarood:

Wat en hoe kunnen we nou precies besparen met Infrarood? In dit voorbeeld gaan we uit van een gezin bestaande uit drie personen, man, vrouw en een puber. Het huis betreft een tussenwoning met een vloeroppervlak van ongeveer 50m2. De kamers die verwarmd worden zijn, de woonkamer, badkamer, een slaapkamer, het halletje en de zolder. Het huis betreft een woning uit 1999 met een energielabel B, opgebouwd uit Y-Tong blokken. Er wordt gekookt op elektriciteit.

De indeling van de kamers is als volgt:

 

Hierbij is de hoogte van de zolder als een gemiddeld aangehouden om een juiste berekening te doen van de inhoud van deze ruimte.

Het verbruik van dit gezin ligt op 1053 m3 Gas en 3202 kWh aan stroom. Dit betreft een jaar met een gemiddelde winter.

Indien we alle huidige te verwarmen ruimtes willen voorzien van Infrarood dan is daar ongeveer 3665Watt voor nodig aan Infrarood verwarmingspanelen. Ter vergelijk, als we berekenen wat er nodig is een cv-radiatoren in dezelfde ruimtes komen we op een waarde van 12324Watt. Hieruit kunnen we dus concluderen dat er aan cv-vermogen bijna driemaal zoveel vermogen noodzakelijk is dan bij de toepassing van Infrarood als hoofdverwarming. In deze berekening zal er bij het toepassen van Infrarood ongeveer een verbruik zijn van 1730 kWh om dezelfde ruimtes te verwarmen gedurende dezelfde periode. Dit kan in de praktijk zelfs minder zijn aangezien er in de huidige situatie centraal aangestuurd wordt en niet decentraal. Door decentrale verwarming toe te passen zou er minder verbruikt worden.

Wat doet dit met de variabele verbruikskosten?

 

In bovenstaande berekening wordt er een vergelijk gemaakt tussen de kosten wanneer men verwarmt op Gas ten opzichte van het verwarmen met Infrarood. Een derde optie, welke we niet behandeld hebben, is het toepassen van Infrarood als bijverwarming. Hierin zien we dat er een besparing realiseerbaar is van ongeveer 175 Euro op jaarbasis door Infrarood toe te passen als hoofdverwarming.

Waarop besparen we nu precies in dit voorbeeld? Uiteraard op het verbruik van Gas voor verwarming. Daarnaast maakt een CV gebruik van een elektrische pomp voor het rondpompen van het warme water door de radiatoren, deze kosten zijn er bij het toepassen van Infrarood ook niet meer.

In deze berekening zijn we uitgegaan van het toepassen van de hoge rendement premium infrarood panelen. Deze zijn het zuinigst en zorgen dus voor een laag algemeen verbruik.

Conclusie:

De inzet van Infrarood voor besparen op energiekosten is op dit moment reeds rendabel, ook indien men het inzet als bijverwarming. Dit betekend dat het in de toekomst alleen maar rendabeler zal worden. De verwachting is dat Gas als energiebron steeds duurder zal worden en Stroom minder zal stijgen.

 

 

Leave a Reply

Close Menu